Ana içeriğe atla

SAKARYA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA ESASLARI

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesinde lisans eğitiminde öğrencilerinin, okulda edindikleri teorik bilgilerini pekiştirmek, laboratuvar çalışmalarında edindikleri beceri ve deneyimlerini geliştirmek, işyeri organizasyonlarını, üretim süreçlerini ve yeni teknolojileri tanımalarını sağlamak üzere eğitim-öğretimin zorunlu bir parçası olarak işyeri staj çalışmaları yapmak zorundadır. 

  1. İnşaat Mühendisliği öğrencileri zorunlu staj süresi 40 iş günüdür. Bu stajlar 20’şer günlük iki parça halinde Yapı ve Geoteknik/Hidrolik/Ulaştırma şeklinde tamamlanacaktır. Bu alanlarda yapılacak stajların uygulama (şantiye) içerme zorunluluğu vardır.
  2. Öğrenciler stajlarını en az iki farklı işletmede yapmak zorundadırlar. Söz konusu stajın yapılması sırasında; ilgili staj türünün kapsadığı imalatların şantiye ortamında da bulunulması zorunludur. Sadece proje ve/veya ofis kısmında tamamlanan stajlar yetersiz sayılacaktır.
  3. Öğrenciler stajlarını staj komisyonunun kabul ettiği, alanlarına uygun yurt içi veya yurt dışı kamu/özel kurum ve kuruluşlarda yaparlar. 
  4. Bölümümüz öğrencileri 2. Yarıyıl sonunda en fazla 20 gün Yapı stajı yapabilirler. 
  1. Stajın kalan 20 günlük kısmı ise seçmeli olarak Hidrolik, Geoteknik veya Ulaştırma şantiyelerinde tamamlanacaktır. Bu seçmeli kısım 4. Yarıyıl sonu itibariyle tamamlanabilir. Bu staj aşağıdaki tipteki inşaat işlerinde görev alan firmalarda yapılır;
    1. Barajlar
    2. Demiryolu
    3. HES
    4. Hidrolik
    5. İçme Suyu
    6. Karayolu
    7. Liman İnşaatları
    8. Metro ve Tünel İnşaatları
    9. Sulama Kanalları
    10. Ulaştırma
  2. Staj yapılacak iş yerleri öğrenciler tarafından bulunur. 
  3. Staj yapılacak işyerinde en az bir inşaat mühendisi ve en az beş çalışan bulunmalıdır. 
  4. Staj başvuru işlemleri için bölüm sayfası veya fakülte fotokopisinden temin edilecek staj başvuru formu doldurulacaktır.  Stajyer öğrenci, işletmedeki staj süresi içinde staj defterini doldurur ve çalışma süresince ve sonunda gerekli yerleri işletme yetkililerine onaylatır. Staj defterinin her sayfasının işletmedeki staj sorumlusu inşaat mühendisi tarafından imzalanmış olması, ilk ve son sayfaların ise onaylı ve mühürlü olması gerekmektedir. 
  5. Öğrenci, Staj Komisyonu üyelerinin herhangi birisiyle ön görüşme yaparak staj yapmaya karar verdiği yer için “Staj Başvuru Formu”nu iki nüsha olarak doldurur. İş kazaları ve Meslek Hastalıkları Sigorta Güvencesi onayı için formu Dekanlığa onaylatarak ilgili iş yeri yetkilisinin onayını alır. İlgili işyeri tarafından onaylanmış “Staj Başvuru Formu”nun bir nüshası ve Teknoloji Fakültesi Staj Yönergesi Tablo 2 de belirtilen belgeler, staja başlama tarihinden en geç 7 iş günü öncesinden bölüm staj komisyonuna teslim edilir. Staj belgelerini belirtilen süre içerisinde teslim etmeyen öğrencilerin sosyal güvenlik sistemine girişleri yapılamayacağı için stajlarına başlaması söz konusu olamaz.
  6. Yaz okulundan sonra staj yapacak öğrenciler staj kabul formunu ilgili işyerine onaylattıktan sonra, staj başlangıç tarihinden en geç 10 gün önce bölüm staj sorumlusuna elden teslim etmelidirler. 
  7. Başvuru formu, sigorta beyannamesi, öğrenci kimliği fotokopisi ve nüfus cüzdanı fotokopilerini bölüm staj sorumlusuna teslim eden öğrenci, staj başlangıç tarihinde ilgili staj yerine gidip stajına başlayabilir. 
  8. Staja devam fiilen zorunludur. Öğrencilerin staj esnasında devamsızlık hakları yoktur. Staj esnasında bölüm staj sorumluları tarafından yapılacak kontrollerde öğrenci staj yerinde (mazeretsiz) bulunamaz ise, stajın bir kısmı veya tamamı geçersiz sayılabilir. 
  9. Öğrenci, staj komisyonunun dönemin ikinci haftasında duyuracağı tarih ve saatte yapılacak mülakat sınavına, Teknoloji Fakültesi Staj Yönergesinin 23. maddesinde bahsolunmuş şartlara uygun olarak hazırlanmış staj defterini getirir. Mezun durumda olanlar öğrencilerin stajları, staj defterlerini kayıt döneminden en az 1 hafta önce teslim etmeleri şartı ile değerlendirmeye alınır.
  10. Her staj günü için bir sayfa doldurulacaktır. 
  11. Staj defterleri teslim edildikten sonra, mülakat esnasında staj komisyonu tarafından değerlendirilir.
  12. Stajlar, üniversite akademik takvimdeki ders ve sınav dönemleri dışında kalan günlerde yapılır. Staj yapılan iş yerinin hafta sonları da faaliyette olması durumunda belgelemek şartıyla öğrenci hafta sonu da staj yapılabilir. Ancak, hafta sonu 2 gün (Cumartesi ve Pazar günleri) faaliyet gösteren işyerlerinde sadece 1 gün staj yapılabilir.

Not: Ştaj dersi YT olmayan(40 iş günü stajını tamamlamamış olan) öğrenciler İşyeri Eğitimi ve İşyeri Uygulaması dersini tercih edemezler.

 

İlgili Dokümanlar ve Başvuru için Gerekli Evraklar:

Staj Defteri